2015-07-29 06:00 Arvika Nyheter

 

 

Nya Manskören Old Boys Singer under ledning av Ralph Nilsson, gjorde succé vid sitt framträdande nyligen på Björknäs.

Ny manskör uppträdde

 

ARVIKA: Sommarkväll på Björknäs

Arvika har fått ännu en manskör, Old Boys Singers (förkortat till OBS!). Nyligen gjorde kören sitt andra framträdande, vilket skedde på missionsförsamlingens sommargård Björknäs. Men kvällen började inte så bra...

 

För vad i all sin dar hade hänt med musiken? Det vilade en lätt kuslig stämning över den annars så glädjefyllda körsången. Spelade någon i orkestern på en såg? Eller...

 

Ovanligt instrument

Förklaringen lät vänta på sig till mötets slut då Sture Nilsson berättade om sitt för mig helt okända instrument, en s.k. theremin eller aetherophone. Men innan programmet avslutades hade publiken hunnit vänja sig vid instrumentets ovanliga ton och kunde koppla av under en mysig timme tillsammans med körens initiativtagare Ralph Nilsson och hans nybildade kör från Tallåskyrkan i Edane, samt musikerna från Arvika missionsförsamling.

 

Sture Nilsson demonstrerar det unika elektroniska musikinstrumentet Theremin, som inte bara kan brukas i skräckfilmer utan också i sköna evergreens.

Kören bjöd på idel välkända sånger, Gyllne morgon, Ovan där, Sjung Halleluja (Carl Öst), Han är min sång och min glädje (There goes my everything) för att bara nämna några av väckelsesångerna, som lätt uppjazzats av Ralph. Resultatet blev en härlig sångarglädje, som lätt smittade av sig till allsång med publiken.

 

Växte snabbt

Ralph berättade senare att kören tillkommit efter en önskan från några av hans vänner i Tallåskyrkan och att den snabbt växt till en tolvmannakör. Fler vill/kan inte Ralph ta emot.

– Dessutom vill jag att den ska vara en renodlad manskör. Men gärna med gästartister, som Emma (Berheus), som nu i kväll.

Emma bjöd på flera sånger, men ställde också upp som gästdirigent medan Ralph spelade keyboard. Varma applåder.

 

 

Så var det då thereminen.

Sture bjöd på en snabb teknikdemonstration med båda händerna svävande fram och tillbaka över den mystiska trälådan med tre hål och två antenner, medan han beskrev instrumentets konstruktion och historia.

– Thereminen uppfanns för snart 100 år sedan (1919) av ryssen Léon Thermin då han forskade kring detektorer. Den blev väl aldrig riktigt populär, men den har använts vid olika konserter och filminspelningar, t.ex. som bakgrundsmusik till Hitchcocks filmer (Fåglarna, m fl.) och på senare tid i musiken till signaturmelodin för Morden i Midsomer.

Se, där kom förklaringen till att instrumentet först lät så kuslig!

Varför har du skaffat dig detta udda instrument?

Sture är inte sen med svaret.

– För att elektronik både är mitt jobb och min hobby!

Så nu ser jag fram emot att Sture sitter framför kören och gör ett solonummer så att alla kan se hur han får fram tonerna ur det unika elektroniska instrumentet.

 

 

 

 

Kort om theremin

Thereminen utnyttjar ett fenomen som liknar svävning och har två antenner som kan styra ljudstyrkan respektive tonhöjden. De flesta thereminer har förutom en antenn, som kan styra ljudets frekvens, och en antenn för styrning av ljudstyrkan. Antennerna är konstruerade så att den ena är känslig för rörelse i sidled och den andra för rörelse i höjdled. På så sätt kan tonhöjd och ljudstyrka styras oberoende av varandra. Instrumentet kan köpas både som byggsats och färdigmonterad.